

SHREE VASISHTHA VIDHYALAYA

Maths Worksheet 2024-25

| Name:- | 0 | | | | | | | | | |
|---------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Name :- | | 1 | S | W | e | Ŏ | K | 6 | 4 | , |

Worksheet No.PA-2-02

Std .:- IV -

| | Ch.9 Time and salar to as | D | ate:- |
|--|-----------------------------|------------------|------------------|
| Q-1) Chose the correct ans | Ch.9 Time and calendar, Ch. | 13 Symmetry | |
| 3 days 7 hours = a. 67 Twenty minutes to eight | hours. | c. 149 | d. 89 |
| a. 8:20 3) 5 hours 30 minutes = | b. 7:20 | c. 8:40 | <u>vd. 7:40</u> |
| a. 220 4) Square has | b. 420 | c. 510 | <u>vd.330</u> |
| 5) Which of the following | b. 2 | c. 1 | d. many |
| 6) Which of the following | b. A | c. X | d. M |
| | b. (C) | c. | d. |
| 7) Triangle with all sides | of different lengths have | lir | nes of symmetry. |
| 4, 5 | 6.0 | c. 6 | d. many |
| 8) Which of the following | g alphabet has 2 lines of s | symmetry? | |
| a. O (-2) Fill in the blanks. | √ <u>√</u> .1 | c. P | d. K |
| 1) 1 hour = minu | tes | | |
| 2) Cone has1 | curved and1 | at faces. | |
| 3) The fold line of shape | is called - axis of | Symmetry | |
| 4) Hexagon with all sides | equal have 6 | nes of symmetry. | |
| 5) 1 minute= -60 se | conds | | |
| 6) 1hour= -36ΩΩ se | conds | | |
| 7) 2 days 5 hour=53 | hours | | |
| 8) 360 minutes= 6 | | | |

| *Q-3) | Write the following time in figures. | | |
|---|---|---|--|
| 1) | 8 o'clock | 8:00 | |
| 2) | 37 minutes past 10 | 10:37 | |
| 3) | Quarter past 9 | 9:15 | |
| 4) | Half past 7 | 7:30 | |
| 5) | 20 minutes to 6 | 5:40 | |
| 6) | Quarter to 10 | 9:45 | |
| Q-4) | Write the following time in words. | | |
| 1) | 8:30 Half past eight | | |
| 2) | 5:40 Twenty minutes to | siz | / · |
| 3) | 9:25 Twenty-five minutes | past nine | |
| 4) | 4:25 Twenty-five minutes | past four | |
| 5) | 10:45 Quarter to eleven | | |
| 6) | 3:20 Twenty minutes pa | st three | |
| Q-5) | Write a.m. or p.m. | | |
| | | | |
| 1) | I get up from the bed at 6:00 | | <u>a.m</u> . |
| | I get up from the bed at 6:00 Mayank goes to office at 9:30 | | a.m. |
| 2) | | | |
| 2) | Mayank goes to office at 9:30 | e at 7:00 | a.m. |
| 2) 3) 4) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 | | <u>a.m.</u> <u>p.m.</u> |
| 2) 3) 4) 5) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office | 12:40 | <u>a.m.</u> <u>p.m.</u> <u>p.m.</u> |
| 2) 3) 4) 5) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office Time 40 minutes after 12 midnight is | 12:40 are true or false. | <u>a.m.</u> <u>p.m.</u> <u>p.m.</u> |
| 2) 3) 4) 5) Q-6) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office Time 40 minutes after 12 midnight is State whether following statements Short hand of a watch is called minutes | 12:40 are true or false. | a.m. p.m. p.m. a.m. |
| 2) 3) 4) 5) Q-6) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office Time 40 minutes after 12 midnight is State whether following statements | 12:40 are true or false. te hand. | a.m. p.m. p.m. a.m. False |
| 2) 3) 4) 5) Q-6) 1) 2) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office Time 40 minutes after 12 midnight is State whether following statements Short hand of a watch is called minute Ante meridiem means after midday. We do not write a.m. or p.m. for 12 co. | are true or false. te hand. | a.m. p.m. p.m. a.m. False False |
| 2) 3) 4) 5) Q-6) 1) 2) 3) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office Time 40 minutes after 12 midnight is State whether following statements Short hand of a watch is called minute Ante meridiem means after midday. We do not write a.m. or p.m. for 12 of When the minute hand is before 6 we | are true or false. te hand. o'clock. e read it as past. | a.m. p.m. p.m. a.m. False False True |
| 2) 3) 4) 5) Q-6) 1) 2) 3) 4) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office Time 40 minutes after 12 midnight is State whether following statements Short hand of a watch is called minute Ante meridiem means after midday. We do not write a.m. or p.m. for 12 co. | are true or false. te hand. o'clock. e read it as past. | a.m. p.m. p.m. a.m False False True True |
| 2) 3) 4) 5) Q-6) 1) 2) 3) 4) 5) | Mayank goes to office at 9:30 Everyday, I go to play at 4:00 My father comes back from the office Time 40 minutes after 12 midnight is State whether following statements Short hand of a watch is called minute Ante meridiem means after midday. We do not write a.m. or p.m. for 12 of When the minute hand is before 6 we when minute hand is after 6 we read | are true or false. te hand. o'clock. e read it as past. it as to. | a.m. p.m. p.m. a.m False False True True |

-

Q-7) Solve the following

1) Mr. Sharma starts his morning walk daily at 6:15 a.m. He completes it 7:10 a.m. How many minutes does he walk?

Starts walking at = 6:15 a.m. completes at = 7:10 a.m. 6:15 a.m.
$$\frac{+45 \text{ min}}{10 \text{ min}}$$
, 7:00 a.m. $\frac{+10 \text{ min}}{10 \text{ min}}$, 7:10 a.m.

Total time = 45 min+10 min. = 55 min. Ans. He walks for 55 minutes

2) The movie started at 3:10 p.m. and ended at 6:10 p.m. How long did the movie last?

Movie Starts at = 3:10 p.m
Ends at = 6:10 p.m
Duration

$$3:10 p.m$$
 $+50min$ $+4p.m$
 $4 p.m$ $+2hr$ $+6 p.m$
 $6:10 p.m$
Ans.

Total time =
= 2hr + 50min + 10min
= 2hr + 60min
60 min. = 1hr
= 2hr + 1hr = 3 hours
Maie lasts 3 hours longer.

3) The flight took off for Ahmedabad from Delhi at 5:10 p.m. The plane landed at Ahmedabad at 7:35 p.m. What was the duration of the flight?

Total time =
= 1hr + 50mln. + 35 mln.
= 1hr + 85 min.
85 min. = 1hr 25 min.
... 1hr + 1hr + 25 min
= 2hr 25 min

Ans. The duration of the flight was 2 hr 25 minutes.

Q-8) Do as directed.

1. How many minutes are there from:

| a. 9:10 a.m. to 9:45 a.m. | b. 9:35 p.m. to 9:50 p.m. |
|---------------------------|------------------------------|
| 9:10 am. +35 min 9:45am | 9:35 p.m. + 15 min, 9:50 p.m |
| 9:45 - 9:10 0:35 | |
| 0.33 | |

2. How many hours and minutes are there from:

| a.10:50 a.m. to 12:05 p.m. | b. 6:15 p.m. to 9:40 p.m. |
|---|--|
| 10:50 a.m. + 10 min 11 a.m. 11 a.m. 1hr 12 noon 12 noon + 5 min 12:05 p.m Total time = 1 hr + (10 + 5) min. = 1 hr 15 min | 6:15 p.m. +45min; 7 p.m. 7 p.m. 2 hrs 9 p.m. 9 p.m. +40 min; 9:40 p.m. Total time = 2hr +(45+40) min. [85 min = 1 hr 25 min] 85 min |
| | :. 2hr+ hr + 25 min, |

3. What time will be 3 hours after:

= 3hr 25 minutes

| a. 6:15 p.m. | b. 12 noon | c. 12 midnight |
|-------------------|-------------------------------|--|
| 6:15 P.m +1hr, 7; | FP.m 12 Noon +thr, 1 P.n | 12 midnight +1hr, 1 d.m |
| 7:15 P.m +1hr 8: | I P. m +1hr 2 P.m | 1 a.m +1hr, 2 a.m |
| 9:15 p.m +1hr 9 | | 2 a·m +1hr, 3 a·m. |
| | p.m Ass. 3 hours after 12 noo | n Ans hours after 12 midnight = 3 a.m. |

4. Draw rectangle and show the line of symmetry it has.



Rectangle has 2 lines of symmetry

5. Write the time shown on each clock.



6. Draw minutes hand and hour hand on clock to show the given time.

